Vaktermen


Vaak wordt er onbewust in vakjargon gesproken.
Hier wat uitleg over dat soort zaken…..

 

Certified PDF
Het document formaat van Adobe voor digitale aanlevering van drukgerede bestanden naar drukkerijen.

Aflopende bedrukking
Men spreekt van aflopende bedrukking wanneer vlakken, foto’s of lijnen de buitenrand van het drukwerk raken.

PMS
PMS staat voor Pantone Matching System. Dit is het universele gestandaardiseerde systeem om kleuren te benomen en te mengen in de Grafische Industrie. De samenstelling en uiteindelijke kleur van PMS kleuren wordt vooraf bepaald, ze word ook vooraf gemaakt. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde FC (CMYK) kleuren. Dit is wel gestandaardiseerd (ISO gecertificeerd drukken), maar wordt uiteindelijk voor een groot deel bepaald op de drukpers. De FC (CMYK) kleuren zijn tevens in grote mate te manipuleren in de voorbereiding. Dit dan ook weer in tegenstelling tot de PMS kleuren.

FC (CMYK)
FC (CMYK) staat voor Full-Color. De C is Cyaan (blauw), M is Magenta (rood), Y is Yellow (geel) en K is Key (Zwart). In wezen zorgt zwart voor met name diepte in de afbeelding, maakt het beeld dus eigenlijk compleet / af, vandaar Key. Veel kleuren kun je nabootsen met (FC) CMYK. Ondanks ISO gecertificeerd drukken is er altijd een afwijking en per bedrijf kan er een aangepast profiel zijn. Daarbij ontkom bij het drukken niet aan beïnvloeding door papiersoort, teveel / te weinig inktafname, teveel / te weinig vocht, schommelingen in het process. Bij de wijze van produceren bij het zogenaamde internetdrukken is er ook nog eens extra invloed door de samenstelling van het drukvel. 

Opmaakprogramma
Opmaakprogramma’s hebben veelal hun eigen bestandsformaat. Het is afgestemd op de functies en mogelijkheden van het programma. Niet elk formaat is geschikt voor je drukwerk. Je gaat voor niet minder dan een topresultaat? Dan raden wij je aan om je bestand op te maken in Adobe Indesign, Adobe Photoshop of Adobe Illustrator. Programma’s zoals Word en Publisher kunnen wel maar zijn niet echt gemaakt voor het maken van drukbestanden en leveren niet altijd de kwaliteit die jij verdient.

Type bestanden
Wij drukken je bestanden graag. Maar om latere teleurstellingen te voorkomen dien je de bestanden aan te leveren als (extensie) als jpg of pdf. Dit zijn zogenaamde gesloten bestanden en worden niet beinvloed door het ouput station. Bestanden met de extensie .doc (Word), .ppt (PowerPoint), .pub (Publisher), .qxd QuarkXpress), .psd (Photoshop), .ai (Illustrator), .indd (IndiSign), .cdr (CorelDraw), .cpt (Photopaint) of .bmp Paint) zogenaamde open bestanden geven problemen doordat ze beinvloed worden door het outputstation. 

Afwerkingen XL materialen:

Schoonsnijden:
Het doek wordt exact op maat afgesneden. Hierdoor ontstaat een scherpe rand voor bijvoorbeeld het vervangen van het doek in een roll-up, X-banner of L-banner.

Omzomen:
Rondom wordt je doek omgezoomd voor een schone rand, het is mogelijk om op de zoom nog tekst of een kenmerk drukken.

Tunnelzoom:
Tunnelzoom kan zowel aan de onder- en bovenkant of linker- en rechterkant worden aangebracht. Bij een tunnelzoom ontstaat een holte waarin je een buis, stok of mast steken. Bij spandoeken is het ook mogelijk links en rechts een tunnelzoom te zetten en de bovenzijde om te zomen waardoor je stokken in het doek kunt steken. De meest gebruikte afmeting van de zoom is 10 cm. (geschikt voor buizen tot een diameter van 4,8 cm) De maat van het doek is altijd inclusief de tunnelzoom plat gemeten.

Ringen:
Ringen zijn er in 2 varianten, RVS en kunststof. Ringen kunnen geplaatst worden op de hoeken, om de 30, 50 of 70 cm, afhankelijk van het materiaal, doeleinde of formaat.

Kederprofiel:
Kederprofiel is een rond profiel welke aan het doek wordt gelijmd en gestikt. Dit profiel kan vervolgens in een profiel worden geschoven voor een strak eindresultaat. Wij hebben kederprofiel in alle gangbare maten.

Klittenband:
Wij kunnen zowel de mannelijke als de vrouwelijke zijde (of beiden) met dubbelzijdig tape of gestikt op de doeken bevestigingen.

 

Kleuren:

1/0 bedrukt = Enkelzijdig 1 kleur bedrukt
2/0 bedrukt = Enkelzijdig 2 kleuren bedrukt
3/0 bedrukt = Enkelzijdig 3 kleuren bedrukt
4/0 bedrukt = Enkelzijdig full color bedrukt
4/1 bedrukt = Voorzijde full color bedrukt, achterzijde 1 kleur bedrukt (zwart)
4/4 bedrukt = Dubbelzijdig full color

(A-B-)Formaten:
(A-B-)formaat is een eenheidsformaat voor papier, waaraan drukpersformaten zijn gerelateerd. Dit zijn onze meest gebruikte formaten:
A0: 84 x 118,8 cm
A1: 60 x 84 cm
A2: 42 x 60 cm
A3: 29,7 x 42 cm
A4: 21 x 29,7 cm
A5: 14,8 x 21 cm
A6: 10,5 x 14,8 cm
B1: 70 x 100 cm
B2: 50 x 70 cm

Gramgewicht:
Benaming voor de massa per oppervlakte van papier, aangegeven in grammen per vierkante meter, aangeduid als gr/m².

Offset drukken:
Is gebaseerd op het principe dat water (vochtwater in de pers) en vet (drukinkt) elkaar afstoten. Het beeld wordt vanaf een metalen drukplaat, die eerst vochtig gemaakt wordt waarna de inkt op de vetaantrekkende delen (het drukbeeld) gezet wordt, via een rubber cilinder op het papier overgebracht.

Digitaal drukken:
Omdat er geen drukplaten nodig zijn, liggen de opstartkosten vele malen lager, zijn de levertijden kort en kan elk exemplaar van unieke informatie worden voorzien; bijvoorbeeld de naam van de ontvanger. Dit natuurlijk op aanvraag. Voor hogere oplages is digitaal drukwerk niet altijd even gunstig. De doorlooptijd is langer en de machine is voornamelijk bedoeld voor kleine oplages.

CMYK:
CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key. Het is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door kleurmenging. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij drukinkten.

C staat voor Cyaan, een combinatie van blauw en groen licht
M staat voor Magenta, een combinatie van rood en blauw licht
Y staat voor Yellow (geel), een combinatie van rood en groen licht
K staat voor Key, zwart

Bij meerkleurendruk betekent Key plate de drukplaat met de artistieke details, dat wil zeggen de lijnen en effecten (in tegenstelling tot kleur-vlakken). Deze details worden gewoonlijk in de donkerste kleur gedrukt, dus bij de vierkleurendruk CMYK in zwart.

EPS
EPS wordt gebruikt om vectorgrafieken, geformatteerde tekst, rastergrafieken met tussentinten en hele pagina lay-outs op te slaan.

PDF
Bestandsformaat voor universele bestandsuitwisseling.

Tiff:
*.tiff zijn grafische bestandsformaten waarin je ons jouw bestanden kan toe sturen. Veel beeldbestandsformaten hebben een image header met vaste velden die informatie bevatten zoals de afmetingen van het beeld, specificatie van de kleurruimte, enz. Het .tiff bestandsformaat onderscheidt zich door het feit dat het een flexibel geheel van informatievelden toelaat. Veel van die informatievelden, tags genaamd, zijn door specificaties gedefinieerd als bijvoorbeeld heel fundamentele informatie, zoals de afmetingen van de het beeld, of als gegevens die minder van rechtstreeks belang zijn zoals informatie over auteursrechten. Verder zijn er de zogenaamde private tags of custom tags die je zelf kunt definiëren en die specifieke informatie kunnen bevatten, die kadert in jouw eigen private toepassing. De TIFF-specificatie bepaalt een kader voor een image header, IFD (Image File Directory) genaamd, dat in essentie bestaat uit een flexibel geheel van de specifieke tags die de TIFF writer software wenst te specificeren.

Aanleverformaten:
Onze voorkeur gaat uit naar een *.tiff, .pdf (hoge resolutie) of drukklare bestanden opgemaakt in Adobe Illustrator, Adobe Indesign of Adobe Photoshop. Alle afbeeldingen uitgedrukt in pixels moeten minstens 300 DPI zijn. Bestanden met een resolutie van minder dan 300 DPI verliezen kwaliteit tijdens de druk. Bij het gebruik van vectorgrafiek formaten moet alle teksten in paths worden omgezet. U kunt bij ons .jpeg (jpg), .tiff (tif), .pdf en .eps. bestanden aanleveren.

Snijmarge:
Bestanden dienen te worden aangeleverd in de juiste formaten, hierbij dient rekening gehouden te worden met 1 mm snijmarge aan alle zijden. Daarnaast dienen alle zijden van het uiteindelijke formaat tenminste 3 mm vrij te zijn van teksten en andere belangrijke informatie.

Voor XL-materialen gelden andere snijmarges, hierin is geen snijmarge nodig. Houdt wel rekening met minimaal 2 cm ruimte aan de rand van het ontwerp welke vrij dient te zijn van teksten of vitale informatie.

DPI:
DPI staat voor Dots Per Inch, een eenheid van resolutie van uitvoerapparatuur uitgedrukt in punten (dots) per strekkende inch. Eenheid van rasterlineatuur. De resolutie voor XL-printing is standaard vaak 100 – 150 dpi, de resolutie van een te drukken bestand (drukwerk) dient 300 dpi te zijn.

Lamineren:
Het aanbrengen van een transparante folie door middel van warmte en lijm. Deze kan mat of glanzend zijn.

PMS kleuren:
PMS is een gestandaardiseerd kleursysteem van Amerikaanse herkomst, gebaseerd op acht kleuren (geel, warm rood, robijnrood, rhodaminerood, paars, diepblauw, cyaan en groen) alsmede zwart en transparant wit. Hieruit zijn meer dan 1000 mengingen gemaakt met vaststaande nummers. Deze kleuren kunnen in grafische programma’s als Adobe Indesign en Adobe Illustrator gekozen worden. Wij kunnen deze kleuren slechts benaderen.

 

Spot-UV 
Eén van de opties voor luxe-afwerking, bijvoorbeeld bij visitekaartjes, is SPOT UV-lak. SPOT UV-lak is een glanzende lak die je op een bepaald deel van het ontwerp kunt laten plaatsen. 

Cold Foil 
Cold foil is een afwerkingsoptie die een zilverkleurige metallic uitstraling geeft. Deze techniek kan zowel op het hele drukvel worden aangebracht als op bepaalde plaatsen in je ontwerp. Het is een druktechniek waarbij eerst de folie op het drukvel wordt aangebracht, waarna deze wordt bedrukt. Cold foil heeft onbedrukt een zilveren kleur, maar kan worden bedrukt in elke gewenste kleur.

 

Omzomen:
Rondom wordt je doek omgezoomd voor een schone rand, het is mogelijk om op de zoom nog tekst of een kenmerk drukken.
Tunnelzoom:
Tunnelzoom kan zowel aan de onder- en bovenkant of linker- en rechterkant worden aangebracht. Bij een tunnelzoom ontstaat een holte waarin je een buis, stok of mast steken. Bij spandoeken is het ook mogelijk links en rechts een tunnelzoom te zetten en de bovenzijde om te zomen waardoor je stokken in het doek kunt steken. De meest gebruikte afmeting van de zoom is 10 cm. (geschikt voor buizen tot een diameter van 4,8 cm) De maat van het doek is altijd inclusief de tunnelzoom plat gemeten.
Ringen:
Ringen zijn er in 2 varianten, RVS en kunststof. Ringen kunnen geplaatst worden op de hoeken, om de 30, 50 of 70 cm, afhankelijk van het materiaal, doeleinde of formaat.
Kederprofiel:
Kederprofiel is een rond profiel welke aan het doek wordt gelijmd en gestikt. Dit profiel kan vervolgens in een profiel worden geschoven voor een strak eindresultaat. Wij hebben kederprofiel in alle gangbare maten.
Klittenband:
Wij kunnen zowel de mannelijke als de vrouwelijke zijde (of beiden) met dubbelzijdig tape of gestikt op de doeken bevestigingen.

 

 

 

 • 2/1
  Voorkant 2 PMS-kleuren, achterkant 1 PMS-kleur.
   
 • 4/0
  Voorkant full-color, achterkant onbedrukt.
 • 4/4
  Voorkant full-color, achterkant full-color.
 • Bankpost
  Beschrijfbaar en printbaar papier, goed geschikt voor o.a. briefpapier.
   
 • CMYK
  (Cyaan, Magenta, Yellow, Black) 4 kleuren of full-color drukwerk. Aangeleverde bestanden bestemd om full-color afgedrukt te worden dienen in deze kleuren aangeleverd te worden.
   
 • Digitaal
  Drukwerk verricht door digitale printers i.p.v. drukplaten, gebruikt bij kleinere hoeveelheden drukwerk.
   
 • DPI
  (Dots Per Inch) Resolutie van afbeeldingen. Deze dient minimal 300 te zijn bij het aanleveren van drukwerk.
   
 • Gesatineerd MC
  Glad gestreken papier wat ervoor zorgt dat kleuren beter tot hun recht komen en een meer verzorgde indruk geeft, goed geschikt voor o.a. brochures.
   
 • Mat MC
  Gestreken papier wat in tegenstelling tot gesatineerd een matte uitstraling geeft. Drukwerk besteld op ‘mat MC’ wordt standaard geleverd op halfmat gestreken papier.
   
 • Houtvrij
  Wit papier wat gebleekt en behandeld is.
   
 • MC
  (Machine Coated) Egaal gemaakt.
   
 • Natuurkarton
  Houtvrij wit karton wat gebruikt wordt voor o.a. visitekaartjes.
   
 • Offset
  Drukvorm waarbij drukplaten worden gebruikt.
   
 • Omslag
  De omslag is dikker dan het binnenwerk.
   
 • PDF
  (Portable Document Format) Een bestandsformaat waarin ontwerp en/of tekstverwerking is verwerkt wat geschikt is om te drukken.
   
 • PMS
  (Pantone Matching System) Kleursysteem wat gebruikt kan worden om in 1 of 2 kleuren af te laten drukken. Bestanden opgemaakt in PMS-kleuren bestemd voor full-color dienen omgezet te worden naar CMYK.
   
 • Rillen
  Lijnen inpersen om drukwerk makkelijk vouwbaar te maken.
   
 • Sulfaatkarton
  Sterk houtvrij karton wat gebruikt wordt voor o.a. ansichtkaarten.
   
 • Selfcover
  Het papier van de cover van een magazine of brochure is gelijk aan het binnenwerk.
   
 • UV-lak
  Hoogglanslak met zeer sterke eigenschappen en korte droogtijd.